top of page

Сучасні підходи до організації навчально-виробничого процесу.

Сучасні підходи до організації навчально-виробничого процесу повинні враховувати актуальні проблеми та соціальні вимоги до оновлення змісту професійної освіти. Останніми роками посилився тиск з боку очікувань громадськості, підвищилися вимоги до ключових показників продуктивності, та і учні по іншому оцінюють навчання. Тому перед майстрами виробничого навчання у наш час поставлені наступні вимоги:

  • висока професійна компетентність;

  • достатня обізнаність у питаннях, щодо використання новітніх технологій у певній галузі;

  • високі організаторські здібності;

  • необхідність вдосконалення сучасних форм і методів навчально-виховної роботи;

  • створення умов для екологічної освіти і виховання молоді.

В своїй роботі, при підготовці учнів за фахом «Маляр, штукатур, лицювальник-плиточник» приділяємо багато уваги пошуковій, дослідницькій роботі учнів, як діяльності націленої на всебічне вивчення екологічно чистих і енергозберігаючих будівельних матеріалів, спрямованих на зниження шкідливого впливу на навколишнє середовище і економію енергії. Суспільство все більше турбує стан навколишнього середовища, бо людина головна дійова особа науково технічного прогресу, не може існувати без чистого довкілля.

Разом з учнями третього курсу створили проект на тему: «Енергозберігаючий будинок. Мрія? Чи реальність?» який представлений на VІІ Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти - 2016».

Мета проекту: здійснення моніторингових досліджень ефективності застосування сучасних будівельних енергозберігаючих екоматеріалів та технологій в будівництві;формування екологічного мислення учнів;

розвиток пізнавального інтересу учнів, свідомого ставлення до здобуття професії, уміння самостійно опрацьовувати різноманітні джерела інформації, досліджувати та порівнювати застосування різних будівельних енергозберігаючих екоматеріалів.

Завдання проекту:

  • проаналізувати витрати енергії в житловому будинку;

  • визначити енергозберігаючі будівельні екоматеріали;

  • ознайомитися з технічними характеристиками будівельних матеріалів;

  • визначити міцність, стійкість, довговічність та вартість матеріалів;

  • визначити термін експлуатації, тривалість будівництва;

  • проаналізувати технічні показники кожного матеріалу;

  • побудувати гістограми використовуючи технологічні показники матеріалів.

В роботі розглянуті наступні питання:

  • витрати енергії в житловому будинку;

  • будинок із цегли;

  • сендвіч-панелі Сіпеко;

  • газобетонні блоки;

  • проведена ослідницька роботу на тему: «Газобетон, цегла чи сендвіч-панелі?»

На зміну застарілим будівельним матеріалам приходять нові, більш екологічно безпечні і прості у застосуванні. Досліджуючи номенклатуру сучасних будівельних матеріалів, які впроваджуються при опоряджувальних роботах в Україні, нас зацікавила продукція торгової Української марки «Ельф» яка не поступається рівню провідних зарубіжних фірм. Вперше побачили використання даної продукції в м. Львів. Архітектурні і дизайнерські рішення вразили. Ми разом з майстрами виробничого навчання вивчили декоративну шпаклівку GROTTO, люміане гель, грунт кварцевий. Разом з учнями під час виробничого навчання досліджували область їх застосування, переваги в використанні; вивчали техніку нанесення.

Декоративна шпаклівка GROTTO.

Декоративне покриття GROTTO сьогодні широко використовується для декорування інтер'єрів і фасадів. Це унікальна можливість створення власного неповторного інтер'єру з різними декоративними рішеннями. Завдяки особливому складу можна створити багатопрофільні покриття - від грубої «венеціанської штукатурки» до фактурного рельєфу декоративного каменя. Застосування додаткових лаків дозволить покриттю чудово виглядати в сучасних інтер'єрах і створить неповторну красу оздоблення. Це декоративне покриття створене на основі натурального вапна, натуральних мінералів (відкалібрована мармурова крихта 0,2мм) з акриловими зв’язуючими на водній основі. Водорозчинний, нетоксичний, незаймистий. Екологічно чистий у відношенні людини і навколишнього середовища матеріал. Стійкий до миття. Склад готовий до застосування, але при необхідності додається вода 10-15% для доведення до потрібної консистенції.

Наноситься на поверхню за допомогою сталевого шпателя або фарбопульта.

Люміане гель.

Склад фарби люміан, ідеально підходить для обробки готелів, торгових центрів, офісних приміщень, виставкових залів, вілл, ресторанів, житлових приміщень і т.д. Наноситься на гладкі і рельєфні поверхні. Матеріал застосовується практично на всіх типах поверхонь, таких як бетон, цементні покриття, гіпсокартон, дерев'яні та металеві поверхні, а також на всі масляні покриття і покриття на водній основі.

Декоративний напівпрозорий гель. На основі натуральних смол у водній дисперсії з спеціальними металізованими пігментами. Дозволяє досягати особливих декоративних ефектів, як при класичному, так і сучасному стилі обробки. До складу фарби люміан входять спеціальні наповнювачі перламутру, які здатні змінювати колір залежно від кута зору і освітлення поверхні. Нагадує натуральний перламутр і додає приміщенням святковий, сяючий вигляд.

Для нанесення можна використовувати краскопульт, шпатель, губку, клапоть матерії і т.д. Залежно від інструменту можна нанести бажаний візерунок, все це надає необмежені можливості хроматичного і естетичного дизайну. Матеріал не шкідливий для організму людини, вогнетривкий, водостійкий, має високу адгезію і стійкий до атмосферного забруднення. Матеріал може бути використаний при зовнішніх оздоблювальних роботах.

Грунт кварцевий.

Кварцевим він називається завдяки одному зі складових - малому кварцевому піску. Грунтовки цього типу - водно-дисперсійні. Це означає повну безпеку як в процесі експлуатації обробленої поверхні, так і на стадії нанесення грунту. Добавка фунгіцидів надає складу антисептичні властивості, дозволяє запобігти появі грибка. Водна дисперсія акрилових смол проникає глибоко в основу і зміцнює його, запобігаючи осипання верхнього шару.

Призначена для попередньої обробки поверхонь з метою їх зміцнення і збільшення адгезії, а також спрощення виконання робіт з нанесення декоративних штукатурок, для консервації штукатурок фасадів на зимовий період. Застосовується на поверхнях з бетону, цементно-вапняних, цементно-піщаних штукатурок, цегли, на гіпсових поверхнях і т.п., на стінах і стелях всередині і зовні будинків. Білого кольору, на основі синтетичних смол, готова до застосування, висока ступінь покриваності, водостійка, екологічно чиста.

Нам слід погодитися з тим, що сказав вчений мудрець: "Немає простих рішень, є тільки розумний вибір". Тому практикою в Інгулецькому професійному ліцеї стало системне проведення майстер-класів під час проведення «Дня відкритих дверей» для учнів шкіл Інгулецького району, на професійно-практичних семінарах за участі колег з ПТНЗ будівельного профілю та представників підприємств а також під час проведення уроків виробничого навчання. При виборі матеріалів для проведення майстер-класів звертаємо велику увагу на екологічно чисті опоряджувальні матеріали.

В сьогоднішніх умовах виникнення глобальних екологічних проблем зростає у всьому світі увага до розробки екологічно чистих матеріалів у відношенні людини і навколишнього середовища. Не залишилися осторонь і будівельники. Будинок може і повинен бути більш екологічним. Все більшу популярність як на заході, так і в нашій країні набуває так зване «зелене будівництво».

За давніх часів найбагатшими країнами були ті,

природа яких була найбільш щедрою;

нині найбагатші країни ті,

в яких людина найбільш діяльна.

Г. Бокль

Избранные посты
Проверьте позже
Когда посты будут опубликованы, вы увидите их здесь.
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page